Baka d'Or

BAKALIE

ORZECHY LASKOWE PRAŻONE

Doskonale odnajdują się zarówno w słodkim towarzystwie, jak i tym wytrawnym. Zmiksowane na gładko z kakao zmieniąją się w pyszny krem orzechowy.

RodzynkiIcon

Źródło manganu - mangan pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym i przyczynia się do utrzymania zdrowych kości. Źródło witaminy E - witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Źródło błonnika pokarmowego.

Rodzynki i winogrona

Uprawiane w

Image
CZY WIESZ, ŻE

Ciekawostką jest to, że korzenie leszczyny wydzielają naturalne związki chemiczne, które wspierają wzrost innych roślin wokół nich, co nazywane jest efektem allelopatycznym, czyli zdolnością do wpływania na innych. Krzew leszczyny kojarzony był często z miejscem tajemnych schadzek kochanków, dzięki czemu orzech laskowy stał się symbolem płodności i miłości. Niski indeks glikemiczny 15

IconImageImage

Wartości:

Turcji

ORZECHY brazylijskie

Stanowią wspaniałe uzupełnienie śniadaniowych musli czy owocowych przekąsek w ciągu dnia. Rozdrobnione sprawdzą się też jako dodatek do budyniu, ciasta czy sosu pesto. Można nimi posypać sałatkę lub zupę. Z orzechów brazylijskich produkuje się też słodkie masło orzechowe oraz olej, który znajduje zastosowanie w kosmetyce, gdzie pomaga w pielęgnacji wrażliwej i suchej skóry oraz matowych włosów.

RodzynkiIconImage

Naturalne źródło magnezu. Magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Naturalne źródło selenu. Selen pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy oraz układu odpornościowego, a także pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie.Naturalne źródło białka. Białko pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej.

Rodzynki i winogrona

Uprawiane w

Image
CZY WIESZ, ŻE

Drzewa, na których rosną, są bardzo wysokie. Mogą osiągać nawet 50 metrów wysokości! Ponadto drzewa te rosną naturalnie tylko w Amazonii, a ich owoce w postaci dużych, twardych kapsuł wyrastają bezpośrednio na pniach drzew. To sprawia, że zbieranie orzechów brazylijskich jest trudne i wymaga specjalistycznego sprzętu oraz doświadczonych pracowników. Niski indeks glikemiczny 10.

IconImageImage

Wartości:

Boliwii, Peru

ORZECHY nerkowca

Nerkowce są ciekawym urozmaiceniem deserów, wypieków oraz wartościowym uzupełnieniem porannych owsianek czy sałatek. Świetnie sprawdzają się jako przekąska, ale z powodzeniem można je również wykorzystać do przygotowania pysznego serka, który wzbogaci nasz śniadaniowy jadłospis. Orzechy nerkowca w połączeniu z mięsem to przede wszystkim dania kuchni indyjskiej. Doskonale pasują one do kurczaka oraz warzyw w potrawach typu curry. Zagęszczają je i dodają im ciekawego posmaku. Klasyczne połączenie to orzechy nerkowca, brązowy cukier, kurczak, sos sojowy i sos ostrygowy. Daje to słodko-słoną potrawę, świetną także jako lżejszy lunch. Do nerkowców pasuje także wołowina. Ich maślany smak idealnie równoważy cięższe mięso. Dodatkowo dają one chrupkość potrawom serwowanym z patelni.

RodzynkiIcon

Źródło magnezu. Magnez pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów oraz w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.


Źródło białka. Białko pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej.


Wysoka zawartość tłuszczów jednonienasyconych.

Rodzynki i winogrona

Uprawiane w

Image
CZY WIESZ, ŻE

Orzechy nanerczowe są owocem drzewa o nazwie nanercz zachodni. Drzewo to osiąga wysokość do 8 m. Orzechy nerkowca wywodzą się z północno-wschodniej Brazylii. Tam też rośnie maior cajueiro do mundo, czyli największe drzewo nerkowca na świecie. Drzewo to zostało zasadzone przez miejscowego rybaka w ostatniej dekadzie XIX wieku, zaś obecnie obejmuje powierzchnię około 8500 m2, czyli powierzchnię większą od boiska do piłki nożnej.

IconImageImage

Wartości:

Indiach i Wietnamie

ORZECHY makadamia

Orzechy makadamia mają maślany smak, który świetnie komponuje się zarówno ze słonymi, jak i słodkimi potrawami. Orzechy makadamia świetnie sprawdzą się również jako dodatek do owsianek, musli, ale także sałatek owocowych oraz mięsno – warzywnych. Zmielone orzechy sprawdzą się jako dodatek do lodów, czekolad i deserów. Często są wykorzystywane do wypieków ciast, ciasteczek, czy słodkich kremów. Idealnie podkreślą smak serów czy szynki dojrzewającej. Orzechy makadamia są idealnym dodatkiem do wielu gatunków alkoholi, takich jak brandy, bourbon i rum, których smak zostaje wyraźnie podkreślony dzięki połączeniu z orzechami.

RodzynkiIcon

Naturalne źródło tiaminy.

Tiamina pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych oraz w prawidłowym funkcjonowaniu

serca i układu nerwowego.


Naturalne źródło manganu.


Źródło błonnika pokarmowego.

Rodzynki i winogrona

Uprawiane w

Image
CZY WIESZ, ŻE

Drzewo makadamii odkryte zostało w Australii w roku 1857 przez botanika Waltera Hilla, który nazwał je na cześć swojego przyjaciela – Johna McAdama. Przełamanie upartej skorupy orzecha makadamia wymaga siły, a dokładniej nacisku o wartości 130 kg.

Oprócz ludzi jednym z niewielu zwierząt zdolnych do łamania tych orzechów jest hiacyntowa ara, południowoamerykańska papuga.

IconImageImage

Wartości:

Kenii i Australii

migdały prażone blanszowane

Prażone migdały to wyjątkowo aromatyczna i chrupiąca przekąska, która sprawdzi się zarówno w pracy jak i w szkole.

RodzynkiIconImage

Migdały prażone blanszowane są źródłem białka, miedzi i magnezu. Białko pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej.


Magnez pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.


Miedź pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

Rodzynki i winogrona

Uprawiane w

Image
CZY WIESZ, ŻE

Kalibrację migdałów oznacza się przez określenie ich sztuk przypadających na 1 uncję (28,35 g). Migdały rosną na drzewach, które kwitną od połowy lutego do końca marca. Zapylane są przez pszczoły. Migdały rozwijają się w łupinie, która jest otoczona łuską. W miarę dojrzewania migdałów łuska wysycha i pęka. Migdały schną naturalnie w łupinie do czasu ich zbioru.

IconImageImage

Wartości:

USA

migdały łuskane kalifornijskie

Migdały kalifornijskie doskonale sprawdzają się jako dodatek do porannej owsianki, ale również jako przekąska. Jednocześnie mogą być stosowane do wszelkich wypieków, deserów, a także do nalewek, lub do sporządzenia mleka migdałowego.

RodzynkiIcon

Migdały prażone blanszowane są źródłem białka, miedzi i magnezu. Białko pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej.


Magnez pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.


Miedź pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

Rodzynki i winogrona

Uprawiane w

Image
CZY WIESZ, ŻE

W Kalifornii uprawiane są wyłącznie migdały słodkie. W Grecji migdały były uznawane za symbol miłości i płodności, a kobiety sporządzając miłosne napoje, wykorzystywały właśnie te chrupiące bakalie. Dzisiaj migdały nadal uznawane są za skuteczny afrodyzjak, ale przede wszystkim za wyśmienitą przekąskę i skarbnicę zdrowia.

IconImageImage

GARŚĆ ORZECHÓW

TO SAMO DOBRO:

USA

ORZECHY włoskie

Jest sałatka, której niezbędnym elementem są orzechy włoskie. To sałatka Waldorf. Podano ją po raz pierwszy podczas uroczystego otwarcia nowojorskiego hotelu Waldorf w 1893 r. W składzie są: świeże jabłko, duża porcja orzechów włoskich, seler naciowy, majonez, sałata i winogrona. Koniecznie spróbujcie!

RodzynkiIcon

Orzechy włoskie przyczyniają się do poprawy elastyczności naczyń krwionośnych.


Naturalne źródło magnezu. Magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.


Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych Omega-3. 100 g orzechów włoskich zawiera 9,7 g kwasu alfa- linolenowego. Kwas alfa- linolenowy pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Rodzynki i winogrona

Uprawiane w

Image
CZY WIESZ, ŻE

Orzechy włoskie mają najwięcej kwasu alfa-linolenowego spośród wszystkich orzechów, a ten nienasycony kwas tłuszczowy, z rodziny Omega-3, jest znany z korzystnego wpływu na zdrowie serca i mózgu.

Niski indeks glikemiczny 15.

IconImageImage

To porcja samych korzyści:

Chile i USA

ORZECHY pekan

Ich wyjątkowy smak sprawia, że nie ma z nimi złych kombinacji. Najczęściej łączone są ze słodkimi produktami takimi jak czekolada lub kawa. W wytrawnych połączeniach świetnie sprawdzi się także kozi ser, dziki ryż czy kurczak. Polecane są także do panierowania mięs, warzyw i serów. Orzechy pekan stanowią ważny element m.in. kuchni Nowego Meksyku. Są także istotną częścią diety śródziemnomorskiej związanej z profilaktyką chorób serca oraz diety MIND, mającej na celu m.in. ochronę mózgu. Świetnie sprawdzają się również w sałatkach, owsiankach czy w pastach do pieczywa. Z orzechów pekanowych wytwarza się także olejek, masło oraz mąkę. Jeśli szukasz czegoś o oryginalnym smaku, co doda Twoim daniom niepowtarzalnego charakteru, postaw na pastę z orzechów pekan i syropu klonowego. To świetny dodatek zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych.

RodzynkiIcon

Naturalne źródło miedzi. Miedź pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.


Naturalne źródło błonnika pokarmowego.Naturalne źródło tiaminy.


Tiamina pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych oraz w prawidłowym funkcjonowaniu serca i układu nerwowego.

Rodzynki i winogrona

Uprawiane w

Image
CZY WIESZ, ŻE

Orzechy pekan zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, a do tego są bardzo sycące. Już niewielka ich ilość jest w stanie na długo zaspokoić głód. Orzechy pekan są bowiem bardzo kaloryczne. W 100 gramach zawiera się niemal 700 kalorii.

IconImageImage

Mają w sobie tyle dobra:

USA

PISTACJE ŁUSKANE PRAŻONE NIESOLONE

Turecka kuchnia słynie z przepysznych słodyczy. Pistacje to niezbędny składnik najsłynniejszych tureckich słodyczy – baklawy. Składa się ona z warstw ciasta przekładanych siekanymi orzechami m.in. pistacjami oraz miodem lub powstającym na bazie cukru i masła syropem şöbiyet. Wierzch baklawy polewany jest lukrem i posypywany nieposolonymi pistacjami.

RodzynkiIcon

Źródło fosforu. Fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.Źródło tiaminy.


Tiamina pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca i układu nerwowego.


Źródło potasu. Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.Bez dodatku soli.

Rodzynki i winogrona

Uprawiane w

Image
CZY WIESZ, ŻE

Jedne z najstarszych rodzajów orzechów, uprawianych już ponad 9 tysięcy lat temu. Dodatkowo, czerwona otoczka, która znajduje się na ziarenkach pistacji, w języku angielskim nazywana jest “pistachio pink” i stała się popularnym odcieniem w modzie i designie wnętrz.

IconImageImage

Masz w garści cenny skarb:

USA

PISTACJE nieŁUSKANE PRAŻONE NIESOLONE

Możliwość zastosowania pistacji w kuchni stanowczo wykracza poza ich rolę przekąski. Pesto z pistacji to tradycyjne południowo-wschodnie danie, które jest słone, lekko kwaskowe i bardzo aromatyczne. Jest ono wykonane z mielonych pistacji, oliwy z oliwek, sera pecorino, startego czosnku, soku z cytryny, szczypty soli, pieprzu i świeżej bazylii. Można je użyć jako sosu do makaronu lub pizzy, jako dip do nachosów, albo jako sos do mięsa. Można także dodać trochę pesto z pistacji do sałatki, aby zwiększyć jej aromat.

RodzynkiIcon

Źródło fosforu. Fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.Źródło potasu.


Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.


Źródło tiaminy – pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca i układu nerwowego

Rodzynki i winogrona

Uprawiane w

Image
CZY WIESZ, ŻE

Orzechy, które my nazywamy pistacjami, Chińczycy nazywają orzechami szczęścia. W Iranie mówi się o nich „uśmiechnięte orzechy”. Według tabeli stosowanej przez Departament Rolnictwa USA 28-gramowa porcja pistacji ma wyższy potencjał antyoksydacyjny niż filiżanka zielonej herbaty. Pistacje rosną w ciężkich kiściach, przypominających kiście winogron i są pokryte mięsistą łupinką. Dojrzewają późnym latem lub na początku jesieni, kiedy mają pęknięte skorupki.

IconImageImage

Masz w garści cenny skarb:

USA

ORZECHY włoskie w łupinie

Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj łupin z naszych orzechów włoskich. W myśl zasady zero waste wykorzystaj je, bo mają wiele praktycznych zastosowań: napar z zagotowanych przez 20 minut łupin z 10 orzechów to doskonała płukanka, która wzmocni nasze włosy i wydobędzie miedziane refleksy, ten sam napar może się sprawdzić również jako domowy środek wybielający zęby, wystarczy zanurzyć w nim szczoteczkę i czyścić zęby przez 5 minut. Słyszeliście o miodzie juglandowym? Do sproszkowanych łupin orzechów włoskich wystarczy dodać ulubiony miód - 1 łyżeczka proszku z łupin na 1 łyżeczkę miodu. Pamiętaj, że łupiny z orzechów włoskich są niezastąpioną dekoracją świąteczną jak i bazą do stworzenia łupinowych żaglóweczek, co jest gwarancją udanej zabawy z dziećmi.

RodzynkiIcon

Orzechy włoskie są naturalnym źródłem magnezu. Magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 porcji produktu dziennie.Orzechy włoskie odznaczają się również wysoką zawartością kwasów tłuszczowych Omega-3.100 g orzechów włoskich zawiera 9,7 g kwasu alfa-linolenowego. Kwas alfa-linolenowy pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g kwasu alfa-linolenowego dziennie (czyli 1 porcji orzechów).

Rodzynki i winogrona

Uprawiane w

Image
CZY WIESZ, ŻE

Orzechy włoskie są naturalnym źródłem magnezu. Magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 porcji produktu dziennie.Orzechy włoskie odznaczają się również wysoką zawartością kwasów tłuszczowych Omega-3.100 g orzechów włoskich zawiera 9,7 g kwasu alfa-linolenowego. Kwas alfa-linolenowy pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g kwasu alfa-linolenowego dziennie (czyli 1 porcji orzechów).

IconImageImage

skarb w łupinie:

Chile

fistaszki

Orzechy arachidowe doskonale pasują do mięsnych dań oraz posiłków z makaronem i ryżem. Ich zmielenie lub posiekanie sprawi, że będą dobrym dodatkiem do najróżniejszych potraw. Z powodzeniem można wykorzystać je jako dodatek do ciast, czekolad czy lodów.

RodzynkiIcon

Źródło błonnika pokarmowego

Rodzynki i winogrona

Uprawiane w

Image
CZY WIESZ, ŻE

Orzechy ziemne nie rosną na drzewach. Dojrzała roślina osiąga około 50-70 cm wysokości. Orzeszki ziemne są roślinami strączkowymi rosnącymi pod ziemią. Kwiaty powstają nad powierzchnią, natomiast po ich zwiędnięciu strąki wpychane są pod ziemię, gdzie dojrzewają. Ze względu na miejsce dojrzewania orzeszków ziemnych, czyli pod powierzchnią ziemi, w zasadzie się ich nie zbiera, ale wykopuje. Wykopane strąki przez pewien czas muszą pozostać na polu, gdzie ma miejsce pierwotny etap ich suszenia, a dopiero potem są zbierane i poddawane kolejnym etapom przygotowania.

IconImage

skarb w łupinie:

Egipt, USA

RODZYNKA HETMAŃSKA

Obecnie rodzynki należą do najpopularniejszych bakalii wykorzystywanych w kuchni polskiej. Stosujemy je przede wszystkim do wypieków – serników i popularnych babek drożdżowych. Rodzynki można polecić sportowcom i osobom aktywnym fizycznie. Zastępować mogą energetyczne batoniki i żele, dzięki wysokiej zawartości łatwych do przyswojenia cukrów, takich jak fruktoza i dekstroza.

RodzynkiIcon

Bez dodatku substancji konserwującej.

Rodzynki i winogrona

Uprawiane w

Image
CZY WIESZ, ŻE

Rodzynki to nic innego jak suszone winogrona, które w tej formie cieszą się bardzo dużą popularnością w Polsce. Tradycyjnie rodzynki suszone są na słońcu. Jednak proces ten jest czasochłonny i zależny od pogody (musi być gorąco i sucho). Przy sprzyjających warunkach atmosferycznych suszenie trwa 3-4 dni. Winogrona muszą być często obracane, a także przykryte przewiewną tkaniną – dzięki temu nie zostaną zjedzone przez ptaki. Winogrona rodzynkowe zazwyczaj nie zawierają pestek i wyróżniają się stosunkowo dużą zawartością cukru. Przypuszcza się, że rodzynki zostały „odkryte” przez ludzi w wyniku szczęśliwego zbiegu okoliczności, gdy owoce przypadkowo wyschły na winorośli.

IconImage

wartości:

Chile

Suszone śliwki

Suszone śliwki są składnikiem wielu kuchni świata. Dodaje się je również do tradycyjnych polskich potraw, czego przykładem może być staropolski bigos. Ze względu na ich właściwości, warto dodawać śliwki do dań ciężkostrawnych.

RodzynkiIcon

Źródło błonnika pokarmowego. Suszone śliwki pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 100 g suszonych śliwek dziennie.

Rodzynki i winogrona

Uprawiane w

Image
CZY WIESZ, ŻE

Ciekawostką o śliwce suszonej jest to, że zawiera ona substancję zwana sorbitolem, która może pomóc w regulacji trawienia i zapobiegać zaparciom. Sorbitol to cukier alkoholowy występujący naturalnie w niektórych owocach, w tym w śliwkach suszonych. Śliwki klasyfikuje się ze względu na sposób usuwania z nich pestek na: Ashlock – są to śliwki, z których usuwa się pestki poprzez wyciskanie i Elliot – są to śliwki, z których usuwa się pestki poprzez wyciśnięcie i prasowanie śliwki. Na całym świecie można wyróżnić około 6 tysięcy odmian śliwy domowej.

IconImage

czarny klejnot:

Chile

morele suszone

Często masz ochotę na coś słodkiego? Zamiast sięgać po niezdrowe, kaloryczne przekąski, wybierz suszone morele! Na ich bazie przygotujesz zarówno dania wytrawne, jak i desery czy kompoty. Świetnie komponują się z mięsem i serami.

RodzynkiIcon

Wysoka zawartość błonnika pokarmowego.

Rodzynki i winogrona

Uprawiane w

Image
CZY WIESZ, ŻE

Można wyróżnić dwa rodzaje pestek moreli: gorzkie, pochodzące z Europy i słodkie – z terenów Azji. Pestki moreli inaczej określane są jako morelowy migdał lub gorzki migdał. W swoim składzie posiadają one amigdalinę, substancję, która jest wykorzystywana m. in. do produkcji leków na raka. Morele w uprawie wymagają dużej ilości światła i ciepła, źle znoszą długotrwałe opady, kiedy owoce masowo pękają i gniją. Na bazie pestek moreli powstaje słynny włoski likier amaretto.

IconImage

wartości:

Turcji

daktyle suszone

Daktyle znajdują szerokie zastosowanie w kuchni arabskiej oraz w daniach typowo europejskich. Arabowie po dziś dzień twierdzą, że z daktyla można zrobić tyle produktów, ile jest dni w roku. Prócz surowych owoców spożywa się je tam w postaci m.in. dżemów, octu, past, chleba, czy syropu zwanego miodem daktylowym.

RodzynkiIcon

Wysoka zawartość potasu. Źródło błonnika pokarmowego.

Rodzynki i winogrona

Uprawiane w

Image
CZY WIESZ, ŻE

Daktyle są owocami palmy Phoenix zaliczanej do grupy najstarszych drzew owocowych na świecie. Ponieważ drzewo i jego owoce mają tak wiele zastosowań – od żywności po materiały budowlane – palma daktylowa do tej pory jest uważana za „drzewo życia” na Bliskim Wschodzie i jest narodowym symbolem Arabii Saudyjskiej i Izraela. Jaka jest odmiana Deglet Nour? Słodka, wyróżnia się bursztynową barwą oraz delikatną miodową nutą. Deglet Nour znaczy „daktyl światła”.

IconImage

wartości:

Algierii

figi suszone

Suszone figi tworzą idealne połączenie z kozim serem i karmelizowaną cebulą. Stanowią również niebanalny dodatek do pieczonego, domowego chleba i babeczek. Ich słodki smak z lekką goryczką pestek sprawia, że doskonale komponują się również z daniami mięsnymi. Figi są znakomitą przekąską, oprócz tego stanowią niezastąpiony składnik deserów, ciast, marmolad, sałatek, dżemów, a także owsianki czy budyniu.

RodzynkiIcon

Wysoka zawartość błonnika pokarmowego.

Rodzynki i winogrona

Uprawiane w

Image
CZY WIESZ, ŻE

Owoce figowca są powszechnie uznawane za afrodyzjak. W warunkach naturalnych kwiaty figowców zapylane są przez bleskotki, owady wyglądem przypominające małe osy. Larwy bleskotek rozwijają się w żeńskich kwiatach figowca. Samce po wykluciu odnajdują kwiaty z niewyklutymi samicami, zapładniają je po czym giną wewnątrz fig. Białe kryształki cukru, które czasami pojawiają się na suszonych figach to nie pleśń, lecz fruktoza, która wydobywa się na powierzchnię owoców i tam ulega krystalizacji. Proces ten zdarza się czasami w wyjątkowo słodkich figach.

IconImage

wartości:

Turcji

acerola suszona

Acerola jest dość mało znana pod kątem zastosowania kulinarnego w Polsce. Najczęściej stosowana jest jako dodatek do jogurtów, owsianek, deserów i musli, a także do dekoracji wypieków.Doceniana zwłaszcza w zimowe wieczory jako gorący napar – wystarczy zalać garść suszonych owoców aceroli prawie wrzącą wodą i parzyć kilka minut. Z kolei sok z aceroli może być zdrowym dodatkiem smakowym do gorących herbat i naparów z ziół.

RodzynkiIcon

Wysoka zawartość witaminy C.

Rodzynki i winogrona

Uprawiane w

Image
CZY WIESZ, ŻE

Acerola to owoc o bardzo kwaśnym smaku, ciemnoczerwonej barwie, zawierający drobne pestki. Największą popularność zyskała po 1946 r., kiedy to pojawił się pierwszy raport na temat zawartości wyjątkowo dużej ilości witaminy C (kwasu askorbinowego). 5 sztuk owoców aceroli to ok. 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, zwiększa przyswajanie żelaza.

IconImage

wartości:

Kolumbii

Morwa suszona

Suszone owoce morwy możesz spożywać w formie przekąski, jako alternatywę dla słodyczy. Energię na cały dzień zapewni dodanie jej do porannej owsianki – suszona morwa biała naturalnie ją osłodzi i będzie kolejnym wartościowym składnikiem śniadania. Sprawdzi się też w koktajlach.

RodzynkiIcon

Źródło witaminy C, wapnia i żelaza.

Rodzynki i winogrona

Uprawiane w

Image
CZY WIESZ, ŻE

Morwa biała jest naturalnym źródłem witaminy C, wapnia i żelaza. Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, zwiększa przyswajanie żelaza. Wapń przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i jest potrzebny do utrzymania zdrowych kości i zębów. Żelazo pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.

IconImage

wartości:

Turcji

żurawina suszona cała

Owoce żurawiny mogą być przetwarzane w syropy, wyciągi zagęszczone, owoce kandyzowane oraz często wchodzą w skład mieszanek herbacianych. Tradycyjnie jest to dodatek do mięsa indyka oraz dziczyzny, w formie sosu żurawinowego. Suszoną żurawinę dodawać można do ciepłej wody, tworząc napar będący naturalnym lekiem na problemy z układem moczowym.

RodzynkiIcon

Źródło błonnika pokarmowego.

Rodzynki i winogrona

Uprawiane w

Image
CZY WIESZ, ŻE

Istnieją dwie metody zbiorów żurawiny: na sucho i na mokro. Zbiory na mokro polegają na zalewaniu torfowisk wodą. Wówczas owoce wypływają na powierzchnię. Następnie owoce są strącane z gałązek przez odpowiednie maszyny i zgarniane ręcznymi spychaczami. Niewielka część upraw zbierana na sucho przeznaczona jest na sprzedaż w postaci świeżych owoców. Suszona żurawina jest świetnym źródłem proantocyjanidyn. Są to związki chemiczne, których zadaniem jest ochrona przed przywieraniem bakterii Escherichia coli do ścianek nabłonkowych układu moczowego. Dzięki temu chronią układ moczowy przed zakażeniami.

IconImage

wartości:

USA, Kanadzie, Chile

Słonecznik łuskany

Łuskane pestki słonecznika to wyśmienita i smaczna przekąska, a także doskonały dodatek, który wzbogaca smak sałatek, musli, domowego chleba i dań obiadowych. Aby uzyskać lepszy smak i aromat ziarna słonecznika można uprażyć na suchej patelni, podgrzewając kilka minut na dużym ogniu i często mieszając.

RodzynkiIcon

Naturalne źródło żelaza. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego.

Rodzynki i winogrona

Uprawiane w

Image
CZY WIESZ, ŻE

Niepozorne pestki słonecznika to prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Słonecznik jest źródłem m.in. żelaza. Żelazo pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Najwyższy słonecznik na świecie miał aż 7 metrów 75 centymetrów wysokości. Został wyhodowany w Holandii w 1986 roku.

IconImage

wartości:

Bułgarii

Pestki dyni

Pestki dyni doskonale komponują się z granolą, pieczywem, sałatkami i dressingiem, zupami typu krem oraz jako posypka do zapiekanek.

RodzynkiIcon

Naturalne źródło cynku. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego.

Rodzynki i winogrona

Uprawiane w

Image
CZY WIESZ, ŻE

Pestki dyni są naturalnym źródłem cynku, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych, pomaga zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Owoce dyni zbiera się, gdy są całkowicie dojrzałe, co poznaje się po zmianie barwy skórki na intensywniejszy kolor i „pustym” dźwięku przy pukaniu. Zawierają wtedy najwięcej cukrów. Zbiory odbywają się od września do listopada.

IconImage

wartości:

Austria, Węgry, Polska

Mieszanka bakaliowa

(MIESZANKA ORZECHÓW NERKOWCA, MIGDAŁÓW, RODZYNEK I ORZECHÓW LASKOWYCH)

Sekretem idealnej przekąski jest odpowiedni dobór składników. Ta klasyczna mieszanka to przenikające się smaki przepysznych, chrupiących orzechów, przełamane słodyczą rodzynki. Mogą dostarczyć codzienną dawkę zdrowia w śniadaniowym musli, przekąsce w ciągu dnia, czy dodatku do sałatek i innych dań.

RodzynkiIcon

Naturalne źródło błonnika pokarmowego i magnezu.

Rodzynki i winogrona

Uprawiane w

Image
CZY WIESZ, ŻE

Orzechy to niezwykle wartościowy element naszej codziennej diety. Aby zachować pełnię walorów smakowych, orzechy po otwarciu opakowania najlepiej przechowywać w lodówce.

IconImageImage

wartości:

Nerkowiec - Indie, Wietnam

Migdały - USA

Rodzynki - Turcja

Orzechy laskowe -Turcja

Mieszanka

nerkowiec-żurawina suszona

Chrupiące orzechy nerkowca połączone z suszoną, słodką żurawiną stanowią doskonały duet przekąskowy, jak również idealny składnik do musli i jogurtu.

RodzynkiIcon

Nerkowiec

Rodzynki i winogrona

Uprawiane w

Image
CZY WIESZ, ŻE

Orzechy nanerczowe są owocem drzewa o nazwie nanercz zachodni. Drzewo to osiąga wysokość do 8 m. Orzechy nerkowca wywodzą się z północno-wschodniej Brazylii. Owoce żurawiny mogą być zbierane na sucho lub na mokro. Zbiory na mokro polegają na zalewaniu torfowisk wodą. Wówczas owoce wypływają na powierzchnię. Następnie są strącane z gałązek przez odpowiednie maszyny i zgarniane ręcznymi spychaczami. Niewielka część upraw zbierana na sucho przeznaczona jest na sprzedaż w postaci świeżych owoców.

IconImageImage

WARTOŚCI:

Nerkowiec - Indie

Żurawina - USA, Kanada, Chile

Źródło magnezu. Magnez pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów oraz w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.Źródło białka. Białko pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej. Wysoka zawartość tłuszczów jednonienasyconych

Żurawina

Źródło błonnika pokarmowego.

Mieszanka egzotyczna

Mieszanka wyselekcjonowanych suszonych i kandyzowanych owoców z orzechami, łącząca słodycz z kwaśnymi i wytrawnymi nutami smakowymi, które w połączeniu dają pyszną przekąskę oraz dodatek do owsianek, musli i jogurtu.

RodzynkiIcon

Źródło błonnika pokarmowego.

Rodzynki i winogrona

Uprawiane w

Image
CZY WIESZ, ŻE

Nasza mieszanka zawiera kandyzowane owoce. Owoce kandyzowane można nazwać przodkami współczesnych słodyczy – znane były już w epoce starożytności, a w Europie zyskały popularność dopiero w średniowieczu na skutek działań Włochów. Były uważane za rarytas godny jedynie najbogatszych klas. Kandyzowanie polega na konserwowaniu wybranych produktów za pomocą syropu cukrowego. Przygotowane tą metodą owoce (o ile będą przechowywane w suchym i szczelnym pojemniku) długo zachowają swoje właściwości, świeżość oraz wspaniały smak.

IconImageImage

wartości:

Rodzynki -Turcja

Chipsy bananowe - Filipiny

Płatki kokosowe- Filipiny, Indonezja

Ananas kandyzowany - Tajlandia

Papaja kandyzowana - Tajlandia

Migdały blanszowane - USA

Orzechy laskowe - Gruzja, Azejberdżan, Turcja

Orzechy nerkowca - Wietnam

Żurawina suszona -USA, Kanada

Mieszanka orzechowa

(MIESZANKA MIGDAŁÓW ŁUSKANYCH, ORZECHÓW NERKOWCA, ORZECHÓW LASKOWYCH ŁUSKANYCH ORAZ ORZECHÓW WŁOSKICH ŁUSKANYCH)

Orzechy to bardzo wartościowe produkty i stanowią zdecydowanie lepszą formę przekąski niż słodkie batony, drożdżówki czy chipsy. Pomimo że są kaloryczne, zawierają dużo witamin, składników mineralnych oraz dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych. Odżywiają organizm, zaspokajając tym samym głód na dłużej.

RodzynkiIcon

Wysoka zawartość błonnika pokarmowego.

Rodzynki i winogrona

Uprawiane w

Image
CZY WIESZ, ŻE

Orzechy to niezwykle wartościowy element naszej codziennej diety. Aby zachować pełnię walorów smakowych, orzechy po otwarciu opakowania najlepiej przechowywać w lodówce.

IconImageImage

skarb w łupinie:

Migdały - USA

Nerkowce - Indie, Wietnam

Orzechy laskowe - Turcja

Mieszanka orzechów prażonych

Mieszanka orzechów prażonych to idealna przekąska. Orzechy to bardzo wartościowe produkty i stanowią zdecydowanie lepszą formę przekąski niż słodkie batony, drożdżówki czy chipsy. Pomimo że są kaloryczne, zawierają dużo witamin, składników mineralnych oraz dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych. Odżywiają organizm, zaspokajając tym samym głód na dłużej.

RodzynkiIcon

Źródło błonnika pokarmowego i magnezu.

Wartości:

Rodzynki i winogrona

uprawiane w

Orzechy laskowe - Turcja

Orzechy nerkowca - Indie, Wietnam

Migdały łuskane - USA

Image
CZY WIESZ, ŻE

Mieszanka orzechów prażonych jest źródłem błonnika pokarmowego i magnezu. Magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz mięśni.

IconImage
Image
DOSTĘPNE
W SKLEPACH
Image Icon Icon

INFORMACJE

OFERTA

SZYBKIE LINKI

O BIEDRONCE

Copyright 2023 Jeronimo Martins Polska S.A.

Serwis w wersji dla osób niewidomych i niedowidzących